Hitta rätt foundation för din hudtyp

2019-11-20

På jakt efter en ny foundation men osäker på vilken som passar just dig? Börja med att utgå efter vilken hudtyp du har och vilken täckning du är ute efter. Här hjälper vi dig att hitta rätt i foundation-djungeln!

foundationguide-blogg (1).jpg

Att hitta den perfekta foundationen är inte det lättaste. Det finns en hel djungel av olika baser och det kan vara svårt att veta vart man ska börja. En foundation kan ju säga så mycket om en själv och ska också ge exakt det resultat som man önskar. Och viktigast av allt — den ska aldrig svika. Men tänk på att huden måste må bra för att din foundation ska sitta bra. En bra hudvårdsrutin och en återfuktande primer kan vara avgörande för att din bas ska se snygg ut.

Här får du hjälp av vår makeupartist Josefine Westerberg hitta den rätta produkten för just dina behov. Börja med att tänka på hur du upplever din hud och vad du önskar ha för täckning på din bas. 

foundation1.jpg

Torr hy

För dig med lite torrare hud så rekommenderar vi en bas som även kan ge fukt till huden och som inte ger en matt finnish då detta förstärker intrycket av att huden är torr.

Lätt till medium täckning

Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation SPF 20 —lätt foundation som inte lägger sig som en kaka utan smälter vackert ihop med huden för ett väldigt naturligt resultat. Den har en återfuktande formula som låter huden andas.
Medium täckning

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk Foundation —har en medium täckning som man kan bygga upp gradvis. Den lägger sig lite som ett silkestäcke över huden och ger en vacker lystergivande finish. 

Full Täckning
Lancôme Teint Miracle Foundation —har en återfuktande formula som ger lyster till huden. Ger full täckning som man kan bygga på eller späda ut med fuktkrämer. Den smälter in i huden fint men ger ett heltäckande resultat. Ett ytterliagre plus är att den sitter väldigt länge! 

Tips från makeupartisten: Bäst applicering för torr hud får du oftast genom att “dutta” in produkten på en återfuktad hud med hjälp av fingrar eller en fuktig svamp. Fäst det sedan med ett lätt lager av puder på kaka då detta oftast innehåller oljor eller vax som kan hjälpa till att bevara fuktnivån. Applicerar du med en borste så bör du dra med borsten i nedåt-rörelser så att man får med sig alla småhår. Detta gör att huden inte ser lika torr ut när väl man applicerar puder. 

foundation2.jpg

Normal/kombinerad hud

För dig med normal och/eller kombinerad hud så finns det ganska många varianter att välja mellan, vare sig man önskar en matt eller lystergivande finnish så är valen många. Kanske lite för många? 

Lätt till medium täckning: 

bareMinerals Original SPF 15 Foundation — mineralfoundation som dämpar och reducerar rodnad och irritation på huden. Appliceras med borste. Kan byggas upp till medium-full täckning. Man kan uppleva huden som matt eller torr i början av applikationen men så snart produkten har fått blanda ihop sig med hudens naturliga fetter så ger den ett superfint resultat. 

Medium täckning: 

Bobbi Brown Skin Foundation Stick — stickfoundation med en krämig textur som appliceras enkelt på huden och ger ett naturligt resultat. Den ger ett långvarigt resultat och den går att bygga upp till full täckning om man önskar det. 

Full täckning: 

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup — har en hög täckningsgrad och ger ett långvarigt resultat. Den ger en semi-matt men naturlig finnish. Det har dessutom SPF10 vilket är bra att ha, även om höstens soltimmar inte är lika många.

Tips från makeupartisten: Applicerar du med en borste så bör du dra borsten i nedåt-rörelser så att man får med sig alla småhår. Detta gör att huden inte ser lika “fjunig” ut när man väl applicerar puder. Använder du en torr svamp så ger det ett mer täckande resultat medans en fuktad svamp ger en lättare finish med mer lyster.

foundation3.jpg

Oljig/fet hud

För dig med oljig och/eller fet hud så önskar man oftast en foundation med en matt finnish som sitter länge. Det kan vara så att din foundation kanske släpper på vissa ställen under dagen eller att oljan från huden tränger igenom basen efter ett par timmar?

Lätt till medium täckning: 

Clarins Pore Perfecting Matifying Foundation —ger en matt men återfuktad och naturlig finish. Innehåller bland annat röd lera som reducerar överskottstalg och verkar porsammandragande vilket är super om din hud kanske producerar lite för mycket olja är vad du önskar.

Medium täckning: 

Bobbi Brown Skin Long-Wear Weightless Foundation SPF 15 —denna härliga foundation ger medium täckning och en naturlig matt finish. Den går att bygga upp till full täckning om man önskar. Den håller sig behaglig och återfuktande på huden trots den fulla täckningen och hjälper till att dölja rodnader eller missfärgningar.

Full Täckning: 

BareMinerals barePRO Performance Wear Liquid Foundation SPF 20 — detta är en fullt täckande foundation som vid regelbunden användning kan hjälpa till att förfina hudtexturen och sudda ut synligheter av porer. Den ger en matt finnish och har en vatten-, svett-, värme- och fuktresistent formula som gör att den sitter kvar på huden länge.

Tips från makeupartisten: När du applicerar en foundation på en oljigare hud så kan det vara bra att börja i mitten av ansiktet, runt pannan, näsan och hakan, den så kallade t-zonen. När du har applicerat de områden som behöver mest omsorg så kan du jobba dig utåt. Du kan använda en foundation pensel, svamp, eller bara fingrarna. En torr svamp ger ett mer täckande resultat och en fuktad svamp ger en lättare finish med mer lyster. Det är även bra att fästa din bas med ett löspuder och ta med ett puder i kakform under dagen om du behöver bättra på.