Hitta rätt solkräm i sommar

2019-05-30

Äntligen sommar, sol och salta bad! Och så gärna en ljuvlig solkysst ton på huden till det. Men hur härligt det än är med solen så gäller det att sola smart för att undvika solskador. Med rätt solskyddskräm och lite sunt förnuft kommer du långt.

Snart är den där efterlängtade sommaren och semestern här. Och visst är det ljuvligt med långa soliga dagar. Men det gäller att njuta med måtta och att du är noga med att använda solprodukter med spf. Solens starka strålar är nämligen största orsaken till förtidigt åldrande, rynkor, pigmentfläckar och i värsta fall hudcancer. Så se till att inte tillbringa för lång tid i solen, speciellt mellan kl 11-15 och skydda alltid huden med solkräm.

Vad betyder spf?
SPF står för Sun Protection Factor och är ett mått på hur mycket din solkräm skyddar mot främst UVB-strålar som är den typen av strålar som gör att du blir solbränd. Själva siffran anger hur mycket längre du kan vara i solen än utan, om du till exempel kan vara i solen i tio minuter utan att bränna dig så gör SPF15 att du kan vara ute i solen i 150 minuter (15x10).

UVA, UVB och UVC - vad är skillnaden?
UVA - Utgör 90% av solljuset och tränger djupt in i huden. Dessa strålar gör att du blir brun, men huden gör också att huden blir torr och åldras i förtid. I västa fall kan även hudens vävnad skadas och det kan leda till cancer.
UVB - Hjälper till att bygga upp det skyddande pigmentet och bildningen av D-vitamin. Men huden blir även tjockare och vid för stor exponering så kan huden åldras och det kan även leda till cancer.
UVC - Den energirika ultravioletta strålningen som absorberas av jordens atmosfär.

Solskydd i fyra kategorier:
Lågt skydd: Spf 6-10
Medelhögt skydd: Spf 15-25
Högt skydd: Spf 30-50
Mycket högt skydd: Spf över 50

Men får jag verkligen färg om jag använder solskydd?
Svar ja! Det är en gammal myt att man får mindre eller sämre solbränna. Skillnaden är att du får en jämnare färg som håller längre och att din hud mår bättre än om du skulle skippa solkrämen. Du slipper även att bränna dig och sedan flagna.

Hur ofta måste jag smörja in mig?
Först och främst, ta en rejäl klick med produkt. De flesta människor tar faktiskt för lite solskydd. Så snåla inte utan smörj in generöst med solkräm och var extra noga med utsatta områden som näsa, ögonlock, läppar och dekolletage. Återapplicera ditt solskydd varannan timme, samt efter varje gång du badat och torkat dig med handduk. Men tänk på att om det är varmt ute och du svettas mycket så kommer ditt solskydd inte hålla mer än två timmar oavsett om det står att det är vattenresistent. Även om det står saker på förpackningen som att det håller hela dagen så beror längden ditt spf skyddar på din hudfärg, hur mycket eller lite man applicerar, hur mycket man badar eller svettas samt vilket nummer det står. Så ta det säkra före det osäkra och applicera ofta så slipper du förhoppningsvis att bränna dig.

Kan jag använda min solkräm från förra året?
Alla skönhetsprodukter har ett bäst-före datum, som oftast är mellan 6-12 månader, efter att produkten har öppnats. Och har produkten dessutom förvarats varm så får den ännu kortare bäst-före datum. Så det kan vara värt att köpa en ny solkräm om du är osäker, så slipper du oroa dig för att bränna dig i onödan.

Men jag är redan brun, då kan jag väl strunta i solskyddet?
Nej, det kan du inte. En av de vanligaste myterna är att när man redan är solbränd eller mörk hud så behöver man inget solskydd. Det stämmer tyvärr inte, alla kan få solskador och även utan att bli bränd. Så alla behöver en solkräm. Och solskyddsfaktor skyddar även mot pigmentfläckar, för tidigt åldrande av huden och hudcancer.

Vilka skolskyddsprodukter ska jag välja?
På eleven har vi ett stort utbud av solskyddsprodukter från många olika märken. Men vi tänkte tipsa om några som vi gillar lite extra mycket.

Shiseido Protective Mist SPF50 Den här SPF-misten från Shiseido kommer i sprayform vilket gör att den är superenkel att applicera. Den ger en kylande känsla och absorberas lätt av huden så att du slipper den där kladdiga känslan. Som extra bonus neutraliserar den lukten av svett. Perfekt för träningspasset eller en riktigt varm dag på stranden.
Clarins Sun Care Cream For Body SPF30 Spana in Clarins nya solserie! Alla krämer är snabbabsorberande och lämnar inga vita märken. Passar för alla hudtyper och har en kombination av solfilter för optimalt skydd mot UVA och UVB. Dessutom verkar serien återfuktande och förebyggande mot synliga tecken på åldrande.
Biotherm Waterlover Sun Mist SPF30 Varje år hamnar massor av solkräm i haven och många UV-filter är skadliga för korallreven och för djur som lever i havet. Den här solkrämen är utvecklad för att vara snäll mot havsmiljön. Den har ett lätt formula i sprayform som skyddar mot både UVA och UVB.
Skin79 Water Wrapping Non-Chemical Sun Block SPF 50 Solkräm med ett fysikaliskt filter som innebär att det består av små partiklar som stannar på huden och reflekterar bort UV-strålarna. Lätt men krämig formula som består av "water-wrapping"-teknologi som låser inne fukt i huden för långvarig återfuktning. Funkar även som primer!
EVY Sunscreen Mousse 30 High SPF Detta är en medicinsk uppfinning som fördelas i hela det översta hudlagret istället för som traditionella solskydd som lägger sig på hudytan. Därför försvinner den inte heller vid bad eller handdukstorkning och håller upp till sex timmar. EVY har en mousse-formula och är ungefär dubbelt så dryg i jämförelse med kräm.
Hawaiian Tropic Dry Oil Coconut & Mango C-Spray SPF 30 Torrolja i sprayformat som återfuktar och ger skydd mot skadlig UV-strålning. Helt kladdfri och med en härlig doft av kokos och mango. Dessutom är den mycket vattenresisten, perfekt för dig som gärna tar många svalkande dopp.