Hudvård för dig med fet och oren hy

2019-08-14

Alla kan drabbas av perioder av finnar och blemmor. Det kan bero på hormonella förändringar eller yttre omständigheter. Men om problemen kvarstår under en längre tid, så är det snarare oren hud som det handlar om. Att leva med oren hud kan vara jobbigt, men det finns hjälp. Med rätt produkter kan du få bukt på dina problem.

Tvärtom vad många tror så är inte starka produkter det en oren hud behöver för att komma i balans igen. Utan den behöver skonsamma produkter och massor av fukt. Många med den här hudtypen använder felaktigt starka uttorkande produkter och minimalt med återfuktning för att motverka fler finnar, vilket kan göra problemen värre. När huden blir uttorkad så ökar talgproduktionen istället för att kompensera, vilket i sin tur gör att porerna blir ännu mer igentäppta.

Rengöring är a och o
Många med oren hud undviker även oljor i alla former, eftersom man tror att det ska göra huden fetare. Men det är faktiskt så att olja löser olja, och genom att använda en oljerengöring så löser man upp orenheter från huden och hjälper en fetare hy att må bättre. Så gör som alla K-beautyfantaster och testa dubbelrengöring som en del av din hudvårdsrutin. Steg ett är en oljerengöring som löser upp smink, smuts, luftföroreningar och överblivet fett som samlats under dagen. Andra steget är en vattenbaserad rengöring som verkar på djupet. Välj gärna en vattenlöslig rengöring som är ph-balanserad och skonsam. Denna rengöringsrutin kommer att rengöra din hy effektivt och även hjälpa din hy att må bättre. Du kan även använda rengöringsprodukter som är speciellt utformade för oren hy. Många av dem innehåller BHA som exfolierar huden på djupet och motverkar finnar och pormaskar. Men har du även torr hud så kan det verka väldigt uttorkande och då kan en produkt som du bara använder på det utsatta området vara att föredra. Bra ingredienser att hålla utkik efter är förutom BHA är zink och C-vitamin.

Holika Holika Soda Pore Deep Cleansing Oil - Djuprengörande olja som är speciellt utformad för oren hy och som innehåller antiinflammatorisk Tea tree Oil, lugnande mineralvatten och närande olivolja. Kan användas varje dag för att motverka uppkomsten av orenheter och tilltäppta porer.

Huxley Cleansing Gel; Be Clean, Be Moist - En rengöringsgel som passar alla hudtyper som rengör skonsamt utan att torka ut huden. Den innehåller lugnande fröolja från kaktusfikon och är perfekt för att balansera en oren och reaktiv hud.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% - Det här serumet verkar för att balansera talgproduktioner och motverka blemmor och tilltäpptheter. En riktig hit som även vann Årets serum under 600 kr på Swedish Beauty Awards 2019.

Mario Badescu Drying Lotion - Effektiv produkt som innehåller calamine och salicylsyra som förebygger finnar över natten. Använd som spot treatment och applicera enbart på de problemorådet.

Fukt, fukt och åter fukt!
Vad du än gör glöm inte att återfukta! Även en fet och oren hy behöver återfuktning, speciellt om din hy har tendenser till att bli yttorr eller även är torr. Många med oren hy har också reaktiv hy vilket innebär att den kan bli röd och irriterad av starka produkter. Så det bästa sättet att återfukta en oren hy är att välja en mild återfuktande kräm som lugnar huden utan att skapa ytterliga irritationer. En fuktkräm som är lätt i konsistensen eller i gelform som snabbt absorberas av huden och låser in fukt är idealisk för den här typen av hy.

The Ordinary Marine Hyaluronics - Ultralätt fuktgivande serum som binder fukt på samma sätt som hyaluronsyra, men är lättare i konsistensen och absorberas därför snabbare av huden samtidigt som den blir återfuktad på djupet. Passar extra bra för fet och oren hy.

Mizon Snail Repair Recovery Gel Cream - Lätt och fräsch fuktkräm i gelkonsistens som innehåller 74% snigelslem som är känt för att påskynda hudens förnyelseprocess samt lugnar skadad och irriterad hud. Dessutom har singelslem anti-age egenskaper och jobbar mot fina linjer och ojämn hudton. En räddare i nöden!

THANK YOU FARMER True Water Light Gel Cream - Hjälper till att reducera överflödig talgproduktion och ser till att huden förblir matt. Vid regelbunden användning så hjälper den även till att förminska förstorade porer. Har gel-textur och är idealisk för oljig och aknebenägen hud.

Clinique iD Uneven Skin Tone + Oil-Control Gel - Produkt som kombinerar de aktiva ingredienserna i ett serum med fördelarna av en fuktkräm. Uneven Skin Tone + Oil-Control Gel är en kombination för oljig hy som behöver balanseras. Krämen har en skön gel-textur som snabbt absorberas av huden. Patronen innehåller en liten mängd av salicylsyra som motverkar orenheter och jämnar ut hudtonen.