K-beauty: Så fungerar 10-stegsrutinen

2019-02-24

Det första många tänker på när de hör K-beauty är den kända 10-stegsrutinen. Men det behöver varken vara så krångligt eller tidsödande som det låter — vissa av stegen behöver du dessutom inte göra varje dag. Här guidar vi dig igenom alla steg så att du också kan få den perfekt hyn.

10-steg varje dag, två gånger om dagen - hur ska jag hinna det, kanske du tänker. Men det behöver varken vara så krångligt eller tidsödande som det låter. Många av stegen gör du förmodligen redan och dessutom behöver du inte göra alla steg varje dag. Här går vi igenom de olika stegen och hur de fungerar. Och när du förstått vad de gör för din hy kommer du inte att vilja hoppa över något steg någonsin.

Steg 1: Oljebaserad rengöring
Hjärtat av den koreanska skönhetsrutinen är dubbelrengöringen. Den börjar med en oljebaserad rengöring som löser upp all oljebaserad smuts, smink och överskott av talg som samlats på huden under dagen. Tvärtom vad många tror så lämnar den inte en oljig känsla på huden efter. Det här steget kan du hoppa över på morgonen.

Steg 2: Vattenlöslig rengöring
När allt smink och orenheter är borta från huden, så kan en vattenlöslig rengöring rengöra porerna på djupet. Det här steget görs både morgon och kväll.

Steg 3: Peeling
När du tänker på peeling så tänker du kanske på produkter med korn i. Men inom K-beauty så är de flesta peelingprodukter utan korn och skonsammare mot huden. Ofta innehåller de olika syror och enzymer istället som hjälper till att ta bort döda hudceller utan att skrapa huden. Peeling gör huden mjuk och ger den en ny lyster. Och nej, du behöver inte peela varje dag utan 1-2 gånger i veckan räcker.

Steg 4: Ansiktsvatten
Det här steget ingår redan i mångas hudvårdsrutin. Inom K-beauty så är ansiktsvattnets viktigaste funktion att balansera ph-värdet på huden, så att följande produkter får bättre effekt. Ansiktsvatten är bra att använda både morgon och kväll eftersom rengöringsprodukter kan påverka hudens naturliga ph-värde och göra det obalanserat.

Steg 5: Essence
Essence är en relativt ny produkt i västerländsk hudvård. Den används för att att efterföljande produkter ska kunna absorberas bättre. Dessutom är essence perfekt för dig som har torr hud och behöver mer återfuktning. Använd gärna både på morgonen och kvällen.

Steg 6: Serum
Serum är en magisk produkt som anpassas efter just din huds behov. Det finns en hel uppsjö att välja mellan för i stort sätt alla hudtyper och behov. Ibland serum även kallas för ampuller eller boosters, men de har samma syfte nämligen att förbättra din hy med aktiva ingredienser med mindre molekyler som lättare kan absorberas av huden. Kan användas både morgon och kväll, lite beroende på vilket serum du använder.

Steg 7: Sheet mask
För att få maximal effekt av din sheetmask ska du använda den efter din essence och serum. Sheetmasks är väldigt populära i Korea och det finns massor att välja mellan. Det är en bomullsduk med hål för mun och ögon som är indränkt i serum och ska ligga på huden i ungefär 20 minuter. Skölj inte ansiktet efter utan låt produkten riktigt sjunka in i huden. Dessa masker är jättebra för att återfukta huden på djupet. De är visserligen lite tidskrävande men försök att göra en så ofta du får tid över till det.

Steg 8: Ögonkräm
Partiet runt ögat är extra känsligt och behöver därför en egen produkt. Det är alltid lättare att förebygga rynkor än att behandla rynkor som redan uppståt, så ett tips är att börja med ögonkräm i tid i förebyggande syfte. Använd både morgon och kväll.

Steg 9: Fuktkräm
Det kan tyckas att huden redan är återfuktad efter alla essenser och serum och att en fuktkräm känns överflödig. Men vad du än gör hoppa inte över detta steget! En fuktkräm hjälper till att låsa in de tidigare produkterna som annars hade avdunstat snabbare från huden. Använd på morgonen.

Steg 10: Spf (dag)
På dagen avslutas rutinen med ett solskydd. Eftersom UV-strålning från solen ligger bakom 80% av alla rynkor och andra ålderstecken är en kräm med högt spf ett måste. Vill du inte använda en ren solkräm så innehåller många BB-creams ett högt spf-skydd.

Steg 10: Nattkräm (kväll)
På kvällen avslutas rutinen med en nattkräm som kan användas istället för fuktkrämen. Nattkräm är en kraftfull kräm som gör jobbet medan du sover och du vaknar med en återfuktad och strålande hy. Vill du ge din hy lite extra kan du även applicera en nattmask över 1-2 gånger i veckan innan du hoppar i säng.