Retinol — allt du behöver veta om denna superingrediens

2019-10-16

Vi får inte nog av retinol! Denna poweringrediens som ger fantastiska resultat på de flesta hudproblem. Men som också väcker många frågor: när, hur och varför använder man den? Så ta en kopp kaffe och luta dig tillbaka för här reder vi ut allt du behöver veta!

retinol-blogg.jpg

Retinol är en av de mest älskade ingredienserna i hudvård och det ämne som det söks på absolut mest. Men det väcker också många frågor. När ska man börja med retinol? Vem kan använda det, och vem ska undvika det? Och vad är det för skillnad på alla varianter av retinol varianter? Det kan verka väldigt förvirrande till en början. Men det behöver inte vara så knepigt, följ med så reder vi ut allt.

Här hittar du alla våra produkter med retinol.

Vad är retinol? 

Retinol är en effektiv A-vitamin och samlingsnamnet är retinoider, där det ingår flera olika typer av A-vitaminer med olika kemiska sammansättningar. Tretinoin är den starkaste och mest effektiva som används i receptbelagda läkemedel och behandlingar mot akne, pigmentfläckar och rynkor. Retinol är något mildare än tretinoin och används i hudvård. 

Retinol påskyndar cellförnyelsen vilket gör att hudytan snabbare förnyas vilket gör att hyn ser fräschare ut, porerna ser mindre och hudens textur ser bättre och slätare. Skillnaden mellan retinolen som är receptbelagt och den som finns i hudvård är att den receptbelagda är mer potent och trängre längre ner i huden vilket gör att cellförnyelsen går ännu snabbare. 

Hur ska den användas?

När du börjar använda retinol kan du bli röd, få torra fläckar eller börja flagna, därför är det viktigt att du börjar försiktigt när du inför retinol i din hudvårdsrutin. Ett tips är att börja med en liten mängd några dagar i veckan i din kvällsrutin. Har du känslig hy så kan du börja introducera retinol genom att till en början att applicera på rent ansikte i fem minuter och sen tvätta bort krämen. Och sedan öka med fem minuter tills din hy vant sig och först då låta krämen verka över natten. Och vara vaksam — retinol är inte för alla.

Blir huden tunnare av retinol?

Både ja och nej. Retinol gör att huden snabbare förnyas så att huden blir tunnare. Men med tiden så blir huden tjockare när du använder retinol. Eller, det yttersta hudlagret blir tunnare och de undre hudlagren blir tjockare vilket ger din hy en hälsosam glow.

Kan man använda retinol i solen?

Ja, om du är noga med att använda spf. Eftersom den yttre huden blir tunnare när du använder retinol så är det lättare att bränna sig i solen, därför är det viktigt att du använder en solkräm med ett högt spf.

Kan man använda retinol när man är gravid?

Du kan använda retinol under graviditeten. Däremot finns det receptbelagda retinoider som du inte ska använda när du är gravid. 

Kan man använda retinol tillsammans med andra hudvårdsprodukter?

Här krävs det lite försök innan du hittar den perfekt kombinationen. Dock ska man vara lite försiktig med att kombinera AHA-syra och C-vitamin med retinol då många kan reagera på den kombinationen. Medana det fungerar utmärkt för andra. Så en tumregel är att introducera en produkt i taget och om din hy reagerar på något så tar du bort det som din hy reagerar på.

När ska man börja med retinol?

Det finns ingen direkt ålder när det är dags att börja med retinol eftersom den har så många egenskaper som passar de flesta — allt från akne till ålderstecken. Så det är helt upp till dig när, och om, du till införa retinol i din rutin.

Prova gärna: