Syra i hudvård: Så ska du göra på sommaren

2019-06-25

Det är många som använder syror som AHA, BHA och PHA i sin dagliga hudvårdsrutin. Men hur gör man på sommaren, kan man kombinera syror med sol? Här reder vi ut allt du behöver veta!

Syror som AHA, BHA och PHA kan ge fantastiska resultat eftersom de exfolierar huden och hjälper den att bli av med döda hudceller, vilket skyndar på förnyelseprocessen. Men de gör också att huden blir ömtåligare, vilket också gör att huden blir mycket mer solkänslig. Det innebär att du har lättare att bränna dig än vad annars skulle ha. Bränner man sig så ökar också risken för solskador på huden vilket kan ge oönskade pigmenteringar. Och ännu värre - det kan även leda till cancer. Men bara för att det är sommar och sol ute betyder inte att du måste förpassa alla dina produkter som innehåller syra längst in i badrumsskåpet i väntan på hösten. Det går alldeles utmärkt att förena syror och sommar. Bara du vet hur du ska gå tillväga vill säga.

Tänk på det här:
Eftersom syrorna gör huden mer solkänslig är det viktigt att du skyddar dig ordentligt. Så var noggrann med att använda ett solskydd varje dag. Applicera ett rikligt lager och bättre på under dagen.

Måste man använda solskydd även om inte solen skiner?
Svar ja. Även fast det är mulet ute så utsätts vi för UV-stålar, så hoppa aldrig över att använda solskydd. Ett tips är att alltid inkludera spf i din hudvårdsrutin så behöver du aldrig riskera att glömma.

Kan man använda sina syraprodukter när man ska på solsemester?
Om du inte ska sola ansiktet så ja och under förutsättning att du använder ett solskydd med hög spf. Det är också bra om du är försiktig med att vara i solen för länge, och undvik solen när den är som starkast mellan kl 11-15. Och håll dig helst i skuggan eller bär en hatt eller keps.
Men vet vet du att du kommer att vara i solen så sluta med alla syraprodukter minst en månad innan resan, helst två månader före. Det gäller även om du bara använder syraprodukter på natten.

Prova gärna de här solkskydden i sommar:
Clarins UV Plus HP Day Screen Multi-Protection SPF 50 dagkräm med ett trippelskydd mot UVA- och UVB-strålar, fria radikaler och annan yttre förorening. Den har en ultra-lätt textur som gör din hy smidig, mjuk och matt.
Skin79 Water Wrapping Non-Chemical Sun Block SPF 50 ger effektivt skydd mot UVA- och UVB-strålning samtidigt som den ger huden massor med fukt genom "water wrapping"-teknologi som låser inne fukt i huden för ett långvarigt resultat.
Dermalogica Pure Light Day Cream SPF 50 skyddar huden mot UV-strålar och hjälper samtidigt till att förebygga framtida pigmentförändringar. Berikad med peptider, vitamin C och extrakt från röd- och brunalger ger en fin lyster.
Babor Repair Cellular Ultimate Protecting Balm SPF 50 högt solskydd mot både UVA- och UVB-strålar och passar all hudtyper, även känslig hud då den är helt fri från syntetiska doft- och färgämnen.
Filorga UV Bronze Face SPF 50+ solskydd med anti-age-effekt och verkar för att förebygga pigmenteringar och andra solrelaterade hudproblem. Den ger en matt finish lämnar inte någon vit hinna efter sig.