Skönhetslexikon: Ingredienserna du måste ha koll på

2019-03-17

Hur ska man kunna välja rätt hudvård när baksidan av produkterna är helt omöjligt att förstå? Oroa dig inte ? vi på Eleven har grävt fram våra gamla uppslagsverk och kemiböcker och presenterar här vårt skönhetslexikon! Så att du får full koll på alla ingredienser.

 

Adenosin
En väldigt omtyckt hudvårdsingrediens som återfinns i många anti age-produkter. Adenosin har bevisad effekt mot rynkor och får huden att se piggare och yngre ut. Att den passar bra för alla olika hudtyper är också en stor fördel!
Prova: Helena Rubinstein Re-Plasty Age Recovery Eye Strap, Let Me Skin Ultra Bubble Bubble O2 Mask, The Skin House Wrinkle Collagen Toner, Cremorlab T.E.N. Cremor Shadow-off Eye Cream

Arganolja
Arganolja kommer från det marockanska arganträdets frukter och används både för hår, hud och i matlagning. Det är en tunn olja som enkelt tränger ner i huden och innehåller mycket vitamin E, som påskyndar hudens läkning. Arganolja passar också för acnebenägen hud eftersom den är antiinflammatorisk.
Prova: Moroccanoil Treatment, Ogx Renewing Argan Oil Of Morocco Weightless Reviving Dry Oil, Maria Nila True Soft Argan Oil, Bamford Life Elixir

Bakuchiol
Kanske inte lika välkänt som populära retinol, men faktum är att den sägs ha samma egenskaper - fast bättre. Precis som retinol ska den reducera rynkor och fina linjer, boosta collagenet och öka elastinproduktionen. Skillnaden är att bakuchiol inte gör huden känslig och röd på samma sätt som retinol gör.
Prova: Ole Henriksen Transform Plus Glow Cycle Retin-ALT Power Serum

Ceramid
Ännu ett av de ämnen som finns naturligt i vår hud och som hjälper att binda fukt och hålla ihop hudcellerna. När huden börjar bli torrare är det ofta för att det är brist på ceramider och just därför är det perfekt att kunna fylla på med en bra fuktkräm som innehåller just det. Ceramider går också att få i sig genom mat.
Prova: Peter Thomas Roth Water Drench Hyaluronic Cloud Hydra-Gel Eye Patches, Elizabeth Arden Ceramide Overnight Firming Mask, Pixi Beauty Balm High Coverage Foundation, Babor Ampoule Concentrates Beauty Rescue

Honung
En klassisk superingrediens som alltid varit populär men fått ett rejält uppsving på senaste tiden. Tack vare de fuktbevarande och antibakteriella egenskaperna är det en tacksam beståndsdel i hudvård. Den innehåller dessutom enzymer och antioxidanter som rengör huden och passar perfekt i en skrubb.
Prova: Holika Holika Honey Sleeping Pack Acerola, Blithe Patting Water Pack Energy Yellow Citrus & Honey

Panthenol
Panthenol är en kemisk substans som görs av vitamin B5 och är vanligt förekommande i mat. i hudvård används den oftast som fuktgivare, men hjälper också till att skydda huden mot irritation. Med tanke på hur viktigt Vitamin B5 är för vårt välmående är det inte konstigt att Panthenol är en så vanligt förekommande ingrediens i hudvård.
Prova: Sisley Purifying Re-Balancing Lotion, Cicamed Face Mist Sensitive, Pixi Lash Nourish Makeup Remover Pads, Babor Skinovage Calming Serum

Squalane Ytterligare ett ämne som produceras naturligt i våra kroppar, men ju äldre vi blir desto mindre produceras. Det är därför en vanlig ingrediens att addera i anti age-hudvård (den kommer då inte från människor utan från bland annat oliver). Eftersom ämnet redan finns naturligt i huden absorberas den väldigt enkelt och känns inte kladdig i ansiktet. Den bekämpar också fria radikaler och är anti-inflammatorisk.
Prova: The Ordinary Granactive Retinoid 5% in Squalane, Akademikliniken Skincare Pure Clarifying Moist, Beauté Pacifique Enriched Moisturizing Body Lotion Dry Skin, M Picaut Goodness Glow All Over Dry Oil

Här hittar du del 1 och 2 här i vår serie om ingredienser: Del 1, Del 2