Solskyddsskola - så använder du solskydd

2019-07-24

Att sitta och njuta av solen är underbart men för mycket av solens starka stålar är skadligt och därför är det viktigt att du skyddar dig ordentligt. Solen är den största orsaken till t.ex förtidigt åldrande, rynkor, mörka fläckar och hudcancer. Se till att inte spendera för lång tid i solen, häng lite i skuggan också och skydda huden med både kläder och ordentligt med solkräm.

Men hur fungerar egentligen solskyddsprodukter och vad står SPF för?
SPF står för Sun Protection Factor och är egentligen som ett mått på hur pass mycket din solkräm skyddar mot främst UVB-strålar (typen av strålning som gör att du får en solbränna) om inte något annat anges på produkten. Själva siffran efter, t.ex SPF15, avser hur många gånger längre du kan vara i solen än utan - dvs, om du normalt sett kan vara ute i solen i 10 minuter utan att bränna dig så gör SPF15 att du kan vara ute i solen i 150 minuter (15x10).

Vilken styrka bör jag använda på mitt solskydd?
Detta beror på tid på dygnet (solens styrka) och din hudtyp, men ju högre desto bättre. SPF6-10 räknas som lågt solskydd, SPF15-25 räknas som medelhögt skydd, SPF30-50 räknas som högt skydd och SPF50+ räknas som mycket högt skydd.

Är SPF30 dubbelt så mycket som SPF 5? Nej, faktiskt inte. Det är faktiskt så att SPF30 skyddar mot 4% mer UVB-strålar än SPF15, och SPF50 bara 1% mer än SPF30. Så använd ett högre solskydd, det kommer gynna dig i slutänden. Såhär mycket skyddar de olika:

  • SPF15 skyddar mot 93% av UVB-strålar
  • SPF 30 skyddar mot 97% av UVB-strålar
  • SPF 50 skyddar mot 98% av UVB-strålar

Men får jag verkligen färg om jag använder solskydd?
JA! Det är en gammal myt att solskydd gör att man får mindre/sämre solbränna. Skillnaden är att om du använder solskydd så blir din bränna jämnare, den håller längre och huden mår bättre - jämfört med om du solar utan solskydd, där brännan håller sämre då du kommer bränna dig och flagna och huden mår i längden mycket sämre.

Så se till att använda solskydd ordentligt, rikligt med produkt och hög SPF, du vill ju att färgen ska hålla sig så länge som möjligt, eller hur?

Hur ofta måste jag smörja in mig med solskydd?
Först och främst, ta rejält med produkt. De flesta människor applicerar alldeles för lite solskydd, "en liten klick räcker" - nej. En liten klick räcker inte. Applicera rikligt med solskydd, och var extra noga med extra utsatta områden så som näsa, ögonlock, läppar och dekolletage.

Återapplicera ditt solskydd varannan timme, samt efter varje gång du badat och torkat dig med handduk. Om du t.ex svettas av en vanlig slapp dag på stranden så kommer ditt solskydd inte att hålla längre än 2 timmar, oavsett vilket nummer din SPF säger och även om ditt solskydd ska vara vattenresistent. Även om det på produkten står saker som "Håller hela dagen" så beror längden på hur länge ditt SPF skyddar på din hudfärg, hur mycket eller lite man applicerar, hur mycket du svettas/badar och vilket nummer det står.

Tänk på att även om du applicerar solskyddsprodukter så skyddar det inte mot solen till 100% - stanna därför inte för länge i solen!

Vilka solskyddsprodukter bör jag använda?
Vi har flera olika solskyddsprodukter från olika kända varumärken, men vi tänkte tipsa om några utvalda favoriter.

Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 50 är en favorit sedan länge, som fungerar för både ansikte och kropp, för vuxna och för barn och där både förpackning samt ingredienser är särskilt utvalda med större respekt för havet. Den har en återfuktande och lätt mjölkaktig formula och har SPF 50.

En annan favorit är Clinique Mineral Sunscreen For Face som är ultralätt, närmast osynligt, 100 % mineraliskt solfilter. Otroligt behaglig även för en känslig hud. Mineral Sunscreen For Face är tillräckligt mild för att kunna användas runt ögonen. Osynlig, avskärmande teknologi lägger sig som en skyddande slöja över huden. Finns i SPF 30 & SPF 50, genomskinlig på alla hudtoner och oljefri.

En annan SPF30-produkt är Hawaiian Tropic Silk Hydration Protective Sunlotion SPF 30 som är en unik kombination av hudvård och solskydd med en lätt och silkeslen formula. Den innehåller både UVA- och UVB-skydd. Det är en av våra bästsäljande solkrämer som absorberas direkt och skämmer bort din hud med återfuktning och en underbar, exotisk kokosdoft.

Shiseido erbjuder flera olika solskyddsprodukter med hög SPF som skyddar mot yttre påfrestningar som UV-strålar. Krämerna är fjäderlätta och ger en vackert, välmående hy. Sun 50+ Expert S Pro Lotion har en lätt flytande konsistens och är ej fet eller oljig. Waso Si Color Control Moist är en oljefri, återfuktande färgad fuktkräm som anpassar sig efter din hudtons egen nyans. Formulan innehåller solskydd och skyddar huden mot daglig UV-strålning för att förebygga förtida åldrande.