Vad är vegansk skönhet?

2019-06-12

Vegansk hudvård och veganskt smink har blivit väldigt populärt på senaste tiden. Med vegansk skönhet menas produkter som inte innehåller några animaliska ingredienser som bivax, lanolin, honung eller karmin, och som inte har blivit testade på djur.

Är vegansk skönhet samma sak som naturlig skönhet?
Nej, det skiljer sig åt lite. Naturliga skönhetsprodukter innehåller bara naturliga ingredienser, medan veganska produkter kan innehålla både naturliga och syntetiska ingredienser. Naturlig skönhet ser också till hela hur produktionskedjan, med allt från ingredienserna i produkten till produktionen, påverkar människor och miljön.

Hur vet jag vilka produkter som är veganska?
Det finns en logga som du kan hitta på produkterna som visar att de är veganska. En till logga att hålla utkik efter är The Leaping Bunny loggan som är en garanti för att produkten inte har testats på djur. Men de här stämplarna är dyra och höjer därför priset på produkterna. Så på grund av detta så finns det även andra produkter som är veganska men som inte har de veganska loggorna. Och för att göra det hela ännu lite krångligare så är det inte heller helt lätt att avgöra om en produkt är vegansk genom att titta på ingredienslistan. För vissa ingredienser som från början är animaliska kan även framställas syntetiskt idag.

Vegansk skönhet på eleven:
På eleven finns det ett stort utbud av veganska märken, till exempel Maria Nila, 100% Pure, Aromatica, E Nature, Cover FX, EcoTools, OFRA Cosmetics, och Weleda. Det finns också andra märken som har veganska produkter i sitt sortiment men där andra produkter i sortiment innehåller animaliska ingredienser som bivax, honung och lanolin som är animaliska ingredienser. På deras egna hemsidor kan du läsa exakt vilka produkter är veganska och vilka som inte är det. Några av dessa märken är Ciaté, bareMinerals, Dr. Bronner's, Estelle & Thild, GOSH Copenhagen, Lily Lolo, Lumene, Paul Mitchell, Sigma Beauty, Pixioch The Ordinary.

Här hittar hittar du hela vårt veganska sortiment.