Weleda

Weleda är rankat som världens mest hållbara företag inom naturlig hudvård. Weleda använder noggrant utvalda näringsrika ingredienser med vårdande egenskaper, som ger rätt förutsättningar för en hälsosam återfuktad hud med fantastisk lyster. Hemligheten bakom de effektiva hudprodukterna är hämtade i naturens fantastiska förmåga att återhämta, hjälpa och reparera sig själv. Weledas produkter är 100 % naturliga, ekologiskt certifierade och dermatologiskt testade, de innehåller inga GMO-ingredienser, mineraloljor, silikoner eller parabener.

  • Prisbelönad hudvård för sitt höga naturliga innehåll och bevisat effektiva formula

  • Rankat som Världens mest hållbara företag inom naturlig hudvård av Rank a brand 2018

  • 100% naturligt innehåll och ekologiskt certifierade (fria från GMO-ingredienser, mineraloljor, silikoner, parabener, syntetisk doft-, färg- och konserveringsmedel)

  • Weleda arbetar aktivt för rättvisa villkor, hållbara mål och biologisk mångfald genom hela produktionskedjan. Certifierade enligt UEBT.

Weledas huvårdsfilosofi

Weledas naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter för ansiktet hjälper till att stärka och bevara den naturliga balansen i huden. Huden rengörs på ett milt och skonsamt sätt och kan sedan vårdas och stärkas efter dess individuella behov.

En frisk hud har egentligen allt den behöver men ibland kan yttre påfrestningar av bland annat miljöföroreningar, kemikalier, stress, men även en människas genetiska förutsättningar och livsstil göra att den behöver hjälp för att hitta tillbaka till sin rätta balans. Genom produkterna får huden "instruktioner" om hur den kan hitta tillbaka dit. Syftet med produkterna är alltså att hjälpa huden att hjälpa sig själv.

Ett centralt tema inom Weledas hudvård är användningen av naturliga vegetabiliska oljor. De utvinns från det mest värdefulla i växten, bland annat ur frön och fruktkärnor som mognat i solljus och värme. Vegetabiliska oljor har en likhet med människans eget hudfett och tas därför lätt upp av huden. Dessutom tillför de huden vitaminer, antioxidanter och viktiga fettsyror. Att använda dem i ansiktsprodukter är optimalt då de vårdar och mjukgör huden samtidigt som de fungerar skyddande, närande och låter huden andas.

I alla fetthaltiga produkter hos Weleda använder vi rena vegetabiliska oljor som värdefulla basoljor. Varje hudvårdsserie har dessutom en speciell nyckelväxt som är central inom serien. Växten väljs ut beroende på vilken effekt den har och vilka processer i kroppen som behöver stärkas.

Weleda använder också äkta eteriska oljor i sina ansiktsprodukter. De är noggrant sammansatta för att ge en terapeutisk verkan på sinnet, dofta gott och samtidigt förstärka den konserverande effekten på produkten. Istället för att bara se huden utifrån det traditionellt vetenskapliga sättet med dess olika skikt, så ser Weleda huden på ett djupare plan.

Inom antroposofin har man undersökt och funnit ett tydligt samband mellan växters olika processer och människans processer. Förenklat kan man säga att enligt antroposofin så kan en växts olika delar stödja olika processer i människans kropp:

  • Växtens rot - stödjer nervsystemet (känsel, formstruktur)

  • De gröna bladen - stödjer det rytmiska (hjärta, lunga, vätskeflöden)

  • Själva blomman - stödjer ämnesomsättningen (energiomsättningen)

Dessa processer representeras sedan i alla våra organ, till exempel i huden.

  • Överhuden - nervsystemet (känsel, formstruktur)

Är det yttersta lagret, strukturen. Känner av vad som behöver balanseras till exempel om fuktbarriären blivit försvagad och skadad, om irritanter kommit in i huden och så vidare. Detta lager stärks av växtens rot.

  • Läderhuden - det rytmiska (hjärta, lunga, vätskeflöden)

Här finns roten av hårstrået, talgkörtlarna, där sebum produceras. Här produceras också kollagen och elastin som gör huden spänstig och elastisk. Blodkärl och lymfkärl förser cellerna med näring och avlägsnar slaggämnen. Dessa processer skapar balans och rätt rytm till kroppen. Detta lager stärks av växtens gröna blad.

  • Underhuden - ämnesomsättningen (energiomsättningen)

Här finns kroppens största fettdepåer, energiomsättningen. Reglerar kroppstemperaturen och skyddar muskler och organ mot stötar och slag. Detta lager stärks av växtens blomma.

Detta innebär att växternas olika delar väljs ut av olika anledningar. Dels ur ett rent naturvetenskapligt sätt, alltså efter vilken effekt som de enskilda substanserna och växtdelarna har. Dels vilken process hos människan, i huden, som behöver stödjas. Denna synergi mellan de olika ingredienserna gör produkterna särskilt effektiva och unika. Varje människa svarar individuellt på produkterna. Först efter att ha upplevt produkten genom egen erfarenhet kan du se vilka produkter och kombinationer som passar just ditt behov.

Om innehåll

Innehåller Weledas produkter alkohol?

Ja. Alkoholen har en konserverande verkan på produkten och gör att det inte behöver tillsättas syntetiska konserveringsmedel. Alkoholen som används tillverkas av ekologisk säd och är helt naturlig. För att få ut de värdefulla extrakten som finns i de växter som vi använder, görs flera av växtutdragen i alkohol. Använder man alkohol så får man ut flest ämnen, både vatten- och fettlösliga. I produkterna förbättrar alkoholen också konsistensen.

Torkar alkoholen ut huden?

Ingen av Weledas produkter är uttorkande. Alkoholen används inte somen isolerad ingrediens utan är en del av en hel formula. Det är inte effekten av en enskild ingrediens som ger effekten av produkten utan formulan ihop som samverkar till resultatet. Det är också viktigt att komma ihåg att det är en fråga om koncentration och mängd. Ett ämne kan fungera på ett visst sätt i en låg koncentration och på ett annat sätt vid en högre koncentration. Alkoholen vi använder förekommer aldrig i en sådan hög koncentration att den fungerar uttorkande. Grundtanken med Weledas produkter är alltid att stärka och vårda och hjälpa huden att hjälpa sig själv. Vi skulle aldrig lägga i något i våra produkter som skulle torka ut eller stressa huden - det skulle gå emot hela vår grundfilosofi.

Innehåller Weledas produkter syntetisk parfym?

Nej. De flesta av våra produkter innehåller äkta eteriska oljor (finns några produkter som är helt doftfria). Eteriska oljor är äkta naturliga doftämnen som utvinns ur olika växter och har flera bra terapeutiska egenskaper samt bidrar till hållbarheten på produkterna. Eteriska oljor skiljer sig från syntetiska parfymer bland annat genom att de är flyktiga. Därför kan produkterna vid första mötet kännas doftstarka men doften avtar sedan snabbt. Alla doftämnen, både syntetisk parfym och naturliga eteriska oljor, ska deklareras på förpackningen som "Parfum" enligt det regelverk som gäller.

Vad är eteriska oljor?

En ren koncentrerad doftsubstans som tillverkas i olika växter. Eterisk olja är flyktig, luftburen och dunstar snabbt i luften. Funktionen av eterisk olja för plantan själv kan vara försvar mot angrepp utifrån som t.ex. mögel, liksom att hjälpa plantan att läka efter skada och för växtens kommunikation. Äkta eteriska oljor kan påverka kroppen på ett positivt sätt och har en terapeutisk verkan på sinnet. Weledas produkter är doftsatta med olika kombinationer av eteriska oljor istället för syntetisk parfym.

Innehåller Weledas produkter mineralolja?

Nej. Vi arbetar enbart med vegetabiliska oljor.

Innehåller Weledas produkter parabener?

Nej. Vi arbetar enbart med naturliga ämnen som har konserverande effekt.

Innehåller Weledas produkter syntetiska ämnen?

Nej.

Innehåller Weledas produkter nanopartiklar?

Nej.

Vilka produkter kan jag som vegetarian eller vegan använda?

Inga produkter innehåller animaliska ingredienser men några produkter har ingredienser som kommer från djurriket såsom ullfett, bivax och getmjölk. När det gäller ytterhölje så är det enda animaliska kapselhöljet i Wild Rose Smoothing Facial Oil som är gjort av gelatin.

Om hudvård

Kan man använda produkter som innehåller olja om huden är blandad och fet?

Ja, absolut. När det gäller vegetabiliska oljor så är de släkt med människans kroppsegna fetter och har olika egenskaper som passar för alla olika typer av hud. De tas upp av huden på ett naturligt sätt, samtidigt som de tillför vitaminer, viktiga fettsyror och många gånger antioxidanter till huden. Weledas produkter har en unik sammansättning av speciellt utvalda vegetabiliska oljor och växtextrakt som balanserar och lugnar en fet/blandad hy samtidigt som den stärker huden och hjälper den att återfå sin naturliga balans.

Kan jag använda Weledas produkter om jag har känslig hy?

Ja det kan du. Vi har en serie speciellt framtagen för mycket känslig hy och för hy som kommit i obalans. Serien heter Almond och lugnar och återfuktar huden samtidigt som hudens naturliga skyddande barriär återuppbyggs och stärks. Serien innehåller inga eteriska oljor. Den kan användas dagligen och av alla åldrar.

Du kan också använda produkter ur Weledas baby- och barnserie (Calendula). Serien är testad och framtagen för känslig barnhud och kan även använda av vuxna med känslig hud.

Varför löddrar inte era badtillsatser?

En löddrande produkt blir alltid lite mer uttorkande och ett bad som man ska sitta i en längre stund, vill vi inte ska innehålla något som kan torka ut huden.

Om barn- och babyprodukter

Är det skillnad på halten av eteriska oljor mellan barnprodukterna och de övriga hudvårdsprodukterna?

Ja. Barnprodukterna har en extra låg halt.

Varför löddrar inte era badtillsatser för barn?

En löddrande produkt blir alltid lite mer uttorkande och ett bad som barnet ska sitta i en längre stund, vill vi inte de ska innehålla något som kan torka ut barnets hud.

Kan vuxna med känslig hy också använda barnprodukterna?

Det går utmärkt! Alla produkter från Calendulaserien lämpar sig även för en vuxen vars hud är extra känslig.

Jag har hört att man inte ska ge små barn fänkål, att det kan vara giftigt. Är det då farligt att använda barntandcremen?

Nej, det är det inte. För att komma upp till den omtalade mängd så skulle det behövas att man får i sig minst 25 tuber på en gång.

Jag har hört att man inte ska ge sesamfrö till barn under 2 år. Weledas barnprodukter innehåller ju sesamolja?

Det stämmer att små barn bör inte äta semsamfrön, på grund av proteinet i fröna. Våra produkter innehåller olja från fröet och de ska användas utvärtes, så det är absolut ingen fara.

Om graviditet och graviditetsprodukter

Kan man använda era produkter om man är gravid?

Ja.

Varför bör inte förberedelseoljan användas före vecka 34?

Förberedelseoljan innehåller eteriska oljor kända för sin uppmjukande effekt på bindväven. Denna uppmjukning av bindväven bör inte påbörjas för tidigt så vecka 34 är lagom.

Jag använder bröstoljan, men är den farlig för babyn att få i sig?

Nej. Skulle barnet få i sig lite av oljan så är det ingen fara eftersom den har ett helt naturligt innehåll som inte är skadligt att få i sig, men det du kan göra är att innan amning torka bort oljan från vårtområdet.

När ska jag tidigast börja dricka amningsteet?

Ett par veckor innan planerad förlossning är lämpligt.

Om förpackningar och hållbarhet

Hur konserverar ni era produkter?

Weleda använder tre olika sätt att konservera produkterna: 1. Alkohol. Har en konserverande verkan i produkter som innehåller vatten. Alkoholen utvinns ur ekologisk säd. (Läs mer om alkohol under rubriken Produktinnehåll.)2. Eteriska oljor. De hjälper till att konservera tack vare sina antibakteriella och svampdödande egenskaper. 3. Mörka glasflaskor och aluminiumtuber. För att ytterligare förstärka konserveringseffekten använder vi skyddande mörka glasflaskor och aluminiumtuber. Aluminium har unika barriäregenskaper som förpackningsmaterial och kan därmed skydda produktens innehåll.

Hur förpackar ni era produkter?

Weleda använder tre olika typer av förpackningar: 1. Glasflaskor. Vi använder glasflaskor till flera av våra produkter eftersom vi då slipper använda syntetiska konserveringsmedel då den mörka glasflaskan bättre skyddar innehållet. Glasflaskor är dessutom återvinningsbara. 2. Aluminiumtuber. Aluminiumtuber ger ett bra skydd och bra hållbarhet till produkten eftersom den inte släpper in luft, och det innebär att vi inte behöver tillsätta syntetiska konserveringsmedel. 3. Plasttuber. Till vissa produkter använder vi plastförpackningar, ofta till produkter som används upp "snabbt", till exempel duschcremer och bodylotion. Valet av förpackning styrs dels av produkternas konsistens, vilken typ av aktiva ämnen de innehåller samt deras hållbarhet.

Kan man återvinna era förpackningar?

Ja, samtliga går att återvinna: 1. Glas. Glasflaskorna är helt återvinningsbara och sorteras som färgat glas.2. Aluminium. Samtliga aluminiumförpackningar är återvinningsbara och sorteras som metall. 3. Plast. Alla våra plastförpackningar är återvinningsbara och sorteras som hårdplast.

Varför använder ni ytterförpackningar av papper till vissa av produkterna?

Vi försöker alltid hålla ned användandet av ytterförpackningar till ett minimum, men vi måste följa EU:s regler på vilken typ av information som måste finnas med på en huvårdsprodukt för att den ska få säljas. Till exempel måste det finnas med en INCI lista, förklaring på vad det är för produkt och hur den används, (om detta inte är självklart) vissa symboler, adress och kontaktinformation över var dokumentation finns.

Vi (Weleda AB) ansvarar dessutom för både Norden och Baltikum och ingår också i det engelska så kallade språkklustret, vilket innebär att vi delar förpackning med både England och Australien och måste därför ha med information även för dessa länder.

Vad är INCI?

International Nomenclature of Cosmetic Ingredients är en förteckning över ingredienserna i produkten, sorterade i fallande ordning. Denna förteckning måste enligt lag finnas på alla kosmetikprodukter.

Innehåller era plastförpackningar ftalater?

Nej.

Behöver jag förvara mina Weledaprodukter i kylskåpet?

Nej. Du kan förvara dem i rumstemperatur och undvik kontakt med extrem kyla eller värme.

Hur lång hållbarhet har era produkter?

På varje förpackning kan du se ett bäst före datum för produkten.

Om certifiering

Är Weledas produkter certifierade?

Ja, Weledas produkter är certifierade enligt NaTrues stränga kriterier för naturlig ekologisk hudvård.

Om allergier

Kan jag använda produkter från Almond-serien trots att jag är allergisk mot mandel?

Allergi kan förekomma mot många naturliga ämnen och generellt när det gäller olja från t.ex. nötter så är det proteinerna som är allergena. Det är dock individuellt och allergi kan förekomma även mot andra ämnen. I de oljor Weleda använder ska det vara kvar ytterst lite protein, men vi kan tyvärr inte garantera att de är 100 % protein-fria. Är du det minsta osäker så är det alltid bäst att prova försiktigt i armvecket där huden är tunn, innan produkterna används.

Innehåller era produkter ullfett eller lanolin?

Ja i vissa produkter ingår ullfett. Ullfett har en likhet med vårt eget hudfett och verkar mjukgörande och vårdande, samtidigt som det fungerar skyddande.

Kan jag använda Björk Råsaft om jag har pollenallergi?

Våra produkter som innehåller björklövsextrakt ska vara fritt från pollen men vi kan tyvärr inte garantera till 100% utan här måste man prova sig fram.

Kan man vara allergisk mot naturliga råvaror?

Tyvärr är inte naturligt lika med allergifritt. Överkänslighet mot specifika växter kan förekomma. Vi rekommenderar att göra ett test om det finns minsta tvekan om eventuell överkänslighet. Alla växter som Weleda använder namnges i INCI-deklarationen på latin för att ingen förväxling ska kunna ske. Kvalitetskraven hos Weleda är mycket stora för att säkerställa att alla råvaror håller högsta kvalitet. Pesticider (besprutningmedel) som ibland kan vara en anledning till allergiska reaktioner, förekommer inte på våra odlingar. Vi utför också dermatologiska tester med alla våra produkter.

Om produkttester

Hur testar ni era produkter?

Vi är ytterst noggranna när det gäller testning av hudvårdsprodukterna och de behandlas med samma höga standard som våra mediciner, vilket innebär långt över de krav som finns gällande för kosmetikprodukter idag. Weleda testar alla produkter dermatologiskt, både vad gäller hudvänlighet och effektivitet.

Weleda använder sig av ett oberoende institut i Tyskland som utför de dermatologiska testerna -Derma Consult Concept Gmblt (www.dermaconsult.com). Detta institut har i sin tur hudläkare och dermatologer som utför testerna och testerna sker på frivilliga människor. Därefter får Weleda rapporter om testresultaten. Noggrann uppföljning av ev. överkänslighetsreaktioner görs. Uppgiven effektivitet och verkan testas och dokumenteras.

Testar ni era produkter eller ingredienser på djur?

Nej. Det har vi aldrig gjort och kommer heller aldrig att göra. Vi testar alltid våra produkter på frivilliga människor.

Varför står ni inte längre med på Djurens Rätts lista över företag som inte testar på djur?

Djurens Rätt ändrade strukturen för att få vara med på listan för ett par år sedan, nu är det mer byråkratiskt. Vi har skickat in ett intyg från högsta ledningen från Weledas huvudkontor i Schweiz att inga djurförsök utförs eller utförts men det räckte inte för att få vara med på listan igen. Djurens Rätt kräver nämligen att varje enskild leverantör ska fylla i dokumentation också. Weleda har över 1000 olika leverantörer världen runt, många är små odlare och det blev väldigt svårt att genomföra det rent praktiskt.

Filtrera