Välj rätt foundation

2016-07-04

Rätt foundation är lika med rätt grund för ditt smink, men att välja sort är inte det enklaste - utbudet är gigantiskt och variationerna tycks oändliga! Vi ger några grundläggande tips att tänka på för att guida dig rätt i foundationdjungeln!

Funktion
Först och främst, fundera på vad du vill få ut av din foundation. Full täckning? Lättare täckning? Matt eller lystrig finish? Ska den ha vårdande egenskaper? Ett inbyggt solskydd kanske?

Pris
Hur mycket du är beredd att betala? Foundations kommer i alla prisklasser.

Färg
Standardsortimentet innefattar oftast varianter av rosa, gul, oliv och brun. Gula toner passar de flesta, medan rosa, kallare toner funkar bäst på ljus hy, och en brun passar en mörk hy. Prova färgen genom att applicera lite foundation på käklinjen precis ovanför halsen. Om färgen smälter in och blir i stort sett osynlig så har du hittat rätt nyans. Kontrollera i dagsljus för att vara helt säker.

Konsistens
En flytande foundation passar dom flesta. Ta ställning till om du vill ha en vatten - eller oljebaserad. En foundation med olja kan bli för fet och glansig på en fetare hud. En vattenfast foundation är ett smart val i varma miljöer för att förhindra att din makeup glider av.

  • Krämfoundation: Passar en torr hy, och den som vill ha ordentlig täckning.
  • Kaka/stick: Täcker ärr och blemmor och passar bra på fet hy.
  • Mineralfoundation: Mineraler är en uråldrig ingrediens i kosmetikaprodukter med vårdande egenskaper och inbyggt solskydd. Välj mellan att applicera torr eller lätt fuktad.
  • Foundation i sprayform: Perfekt för superkänslig hy, för dig med akne eller som gått igenom något slags kosmetiskt ingrepp.
  • Kompaktfoundation: Kombinerad foundation och puder som är enkel att ta med i väskan för att återappliceras under dagen. Passa dig dock för att applicera för mycket, då riskerar resultatet att bli alldeles för tjockt och kakigt.

Matcha foundation med hudtyp
Fet hy - satsa på en oljefri, lättare foundation. Torr hy - välj en fuktgivande och lätt täckande variant. Känslig hy - investera i en mineralfoundation med vårdande egenskaper. Mogen hy - välj en foundation som stramar upp, återfuktar och innehåller ljusreflekterande pigment för en utslätande effekt.