Sant och falskt om retinol

2019-02-28

När det kommer till anti-ageing så är alla, inklusive hudläkare, eniga om att retinol är det som verkligen har effekt. Men blir huden verkligen känslig för solljus när man använder retinol och kan man verkligen använda det runt ögonen? Här reder vi ut vad som egentligen stämmer.

När det kommer till anti-ageing så är alla, inklusive hudläkare, eniga om att retinol är ämnet som verkligen har effekt. Men blir huden verkligen känslig för solljus när man använder retinol och kan man verkligen använda det runt ögonen? Här reder vi ut vad som egentligen stämmer.

Om du är ute efter en effekt ingrediens för att motverka ålderstecken är det retinol ingrediensen du ska hålla utkik efter.
- Retinoider har länge använts i medicinska sammanhang för behandling av olika hudsjukdomar och hudåkommor som till exempel acne och åldersförändringar. Det är kliniskt bevisat att retinol bland annat bidrar till att öka nybildningen av uppbyggande kollagen i huden. Det gör i sin tur att hudvårdsprodukter med retinol kan dämpa fina linjer och rynkor, minska hudporernas storlek och förbättra och jämna ut hudytan vid kontinuerlig användning, säger Shahla Passian, hudläkare på Akademikliniken.
Redan 2007 gjordes en studie i USA där målet var att utvärdera vilken effekt man får om man tillför retinol till huden på personer där ålderstecknen enbart beror på naturligt åldrande. Testpersonerna hade en genomsnittsålder på 87 år och testet gjordes genom att man tillförde retinol på huden på den ena armen. Sedan jämförde man huden på de båda armarna efter 24 veckor.
Slutsatsen av studien var tydlig - retinol bidrar till att dämpa fina linjer och rynkor, genom att kollagenproduktionen och även hudens förmåga att behålla vatten förbättrad. Dessutom blir retinolbehandlad hud mer motståndskraftig mot skador och sårbildning.
- Innan studien gjordes trodde man att retinoider bara hade effekt på ålderstecken orsakat av yttre påverkan som till exempel solljus. Det här är den första studien som visar att de är effektiva mot alla typer av ålderstecken - både de orsakade av yttre påverkan och av naturligt åldrande, säger en av medförfattarna till studien John J. Voorhees, M.D.

Men det finns en del missuppfattningar om retinol, visste du det här:

1. Huden blir inte mer känslig för solljus - Oftast rekommenderar man användning av hudvårdsprodukter med retinol på kvällstid. Men det beror framför allt på att retinolet i sig är känsligt för solljus och du riskerar därför att inte få ut den fulla effekten om du använder det på dagtid.

2. Man kan använda retinol även på huden runt ögonen - Ja, det stämmer faktiskt. Just ögonzonen påverkas ofta allra först av ålderstecken och är därför ett område i ansiktet där retinolet verkligen kan bevisa sin effekt.

3. När man använder retinol produkter blir huden alltid irriterad i början - Tidigare har det varit så, som ett nödvändigt ont man får stå ut med för att få fin effekt sedan. Men med de nya retinoider som nu finns tillgängliga så slipper man onödiga belastande reaktioner i huden. Det är inte längre ett måste för att uppnå fina resultat.

Akademikliniken Skincare Pure Retin Oil - är en kraftfull och djupverkande A-vitaminolja som reducerar och förebygger tecken på förtida hudåldrande, solskador och ojämn pigmentering. Tack vare en unik kombination av direktverkande retionate och bio-retinolet bakuchiol, får man ett extra djupgående och långsiktigt resultat, utan att huden behöver bli irriterad när behandlingen inleds. Passar alla hudtyper.