Slipp torr vinterhud! Här är produkterna som gör underverk

2019-02-21

Plötsligt stramar ansiktet. Huden är livlös, läpparna fnasiga och händerna ser några år äldre ut, känner du igen dig? Du är inte ensam, det är ett vanligt problem under vintern. Men det finns hjälp att få, här är produkterna som gör underverk för även den torraste huden.

Plötsligt stramar ansiktet. Huden är livlös, läpparna fnasiga och händerna ser några år äldre ut, känner du igen dig? Du är inte ensam, det är ett vanligt problem under vintern. Men det finns hjälp att få, här är produkterna som gör underverk för även den torraste huden.

Att huden blir torr och stramar på vintern har sin förklaring i den torra luften. Något som vi tyvärr måste leva med höst och vinter på våra breddgrader. Dessutom är luftfuktigheten är lägre än på sommarhalvåret, något som gäller i ännu högre grad inomhus. I kontorsmiljö kan effekten bli ännu större på grund av datorer, textilier och papper som fungerar som "fukttjuvar". Detta innebär påfrestningar för din hud som blir uttorkad, man brukar prata om att skyddsbarriären i huden har blivit rubbad. Det är därför viktigt att ta hand om huden året om så att du står redo med en stark skyddsbarriär, när kyla och torr luft slår till.
Du kan förbereda dig inför kylan och den torra luften genom att byta hudvårdsrutin. Precis som du byter din sommargarderob mot vintergarderob så behöver du göra förändringar i badrumsskåpet. Många av oss blir lite känsligare under denna period, huden är i obalans och reagerar lätt, då kan det vara bra att byta ut din normala hudvårdsrutin mot en som passar en känslig hud, exempelvis The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Borage Seed Oil. Är du en riktig torris? Då kan du byta din dagcreme mot en rikare variant och kanske även addera en oja.
För att uppnå en god hudvårdsrutin är rengöring A och O - även under årets kalla månader. På kvällen rengör vi för att avlägsna makeup och orenheter som vi utsätts för under dagen och på morgonen för att avlägsna slagg och talg som utsöndrats under natten. Det är viktigt att rengöringen är anpassad efter hur din hud mår, just nu. På vintern kan en rengöringsolja eller balm vara att föredra. Elemis Pro-Collagen Rose Cleansing Balm är ett effektiv rengöringsbalm som också återfuktar huden. Är du inte så förtjust i känslan av olja kan du testa NIOD Low-Viscosity Cleaning Ester, som tvättas av lika effektivt som en vattenbaserad produkt, den kan även användas utan vatten.
När vi blir torra och fnasiga är det viktigt att se till att återfukta huden på djupet. Serum går djupare ner i hudlagret och är bra att addera till din dagcreme. En ingrediens att leta efter är hyaluronsyra som tillhör de mest aktiva fuktfaktorerna och kan binda vatten upp till tusen gånger sin egen molekylvikt. Ett prisvärt, mycket omtyckt serum är The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5, behöver din hud lite extra dunderhonung är NIOD Multi-Molecular Hyaluronic Complex något för dig.
Du kan även behöva tillföra lite mer fett till huden, då är det optimalt att addera en olja eftersom fett binder fukt. The Ordinary 100% Plant Derived Squalane innehåller ämnen som även finns naturligt i huden är toppen. Du kan både kan använda den på huden och i hårtopparna. Avsluta med en skyddande, återfuktande creme för att kapsla in serum och olja, NIOD Hydration Vaccine är ett bra alternativ.
Ska vara ute en heldag i kylan, välja en klimatcreme. Elemis S.O.S. Emergency Cream är som namnet säger en riktigt räddare i nöden och Elizabeth Arden PRO Intense Hydrating Cream är en härligt rik creme som innehåller fuktbomben hyaluronsyra, perfekt för en dag i backen.
När huden blir torr upplevs den som glåmig och grå, då kan peelingen fram för få bort fnasighet och ta fram lystern vara att rekommendera. The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution, även kallad "blodmasken", ger garanterat en effektiv peeling och lyster till din hud.
Lägg dessutom en mask en till två gånger i veckan för att ge huden en chans att få återhämta sig. Två stycken riktiga fuktboosters är Elizabeth Arden PRO Replenishing Masque och Elemis Superfood Vital Veggie Mask. Ett tips är att sova med masken så att ingredienserna får gå in riktigt på djupet och verka längre.
Det är inte bara ansiktet som tar stryk i kylan, även kroppen blir torr. Smörj kroppen med The Chemistry Brand Hyaluronic Concentratee och låt händer och fötter få sig en omgång av The Chemistry Brand Heel Chemistry.

Myt eller Sanning om vinterhud
Behöver man verkligen SPF på vintern?
Det är ett missförstånd att man bara ska skydda huden när det är sol, UV-strålar når oss även när det är molnigt. Men det är inte bara U- strålar man ska skydda sig mot utan vi utsätts även för det blå ljuset från mobiler, datorer, surfplattor. Det blåa ljuset går ner på djupet och kan ge pigmenteringar samt skador på vårt DNA. Så använd ett skydd som skyddar mot både yttre påfrestningar och blått ljus. Två bra produkter är: bareMinerals Complexion Rescue Defense Radiant Tint Protective Moisturizer och NIOD Survival 30.

Kan jag tvätta ansiktet innan jag går ut i kylan?
Både ja och nej. Ska du bara vara ute i kylan en kortare stund går det bra att tvätta ansiktet. Men är planen att vara ute i bitande kyla hela dagen kan det vara bra att låta allt fett från natten vara kvar så man inte stör skyddsbarriären.

Kan man använda en creme som innehåller vatten på vintern?
Det är ok att använda en vattenbaserad creme om du inte ska vara ute i kylan hela dagen. Se bara till att krämen har torkat in i huden innan du lämnar värmen. Ska du spendera hela dagen utomhus är det bra att välja en klimatkräm eller en olja. Det som kan hända med en vattenbaserad kräm är att vattnet fryser på huden, vilket man vill undvika.