Så får du brunbrända ben!

2015-06-15

Linn M, hudterapeut på eleven.se, guidar dig genom hur du enkelt fixar de vackert strålande solbruna ben, med hjälp av brun-utan-sol!

Glänsande solbruna ben är det många som drömmer om till den vita klänningen inför sommarperioden, men det är ju inte alltid vädret är med oss tyvärr och ibland kan man ha svårt att få färg även om man solar - men då har vi såklart tips på hur du ska lyckas med de gyllenbruna benen ändå!

Bronzer, brun utan sol och skimrande krämer är något jag fastnat för, därför tänkte jag dela med dig av hur jag gör för att lyckas med brännan utan hjälp av solen. Jag testar ofta det senaste, både budget och lite lyxigare, dyrare märken och jag har hittat några favoriter jag inte kan vara utan. Men först, lite tips på vad du ska tänka på när du väljer din BUS-produkt!

Att tänka på!
Innan man väljer sina produkter bör man tänka på hur mörk nyans man vill ha, hur ljus man är i grunden och hur snabbt resultat man vill ha.

Om du är väldigt ljus eller inte vill ha en så stark nyans, satsa då på en uppbyggbar brun-utan-sol som du använder i flera dagar och bygger upp din färg, då är det lättare att se hur pass mörk nyans du önskar och det blir inte lika lätt fläckigt. Sen finns det ju även ''Wash off''-brun utan sol som du enkelt tvättar av i duschen, perfekt när du bara vill ha en gyllenbrun bränna för en kväll. Några populära ''Wash off''-produkter är Le Tan Flawless Legs Wash Off Leg Makeup, som du sprayar på och L'Oréal Paris Sublime Bronze Summer Legs BB Cream som är som en kroppskräm du smörjer på.

Önskar du en mer intensiv och djup färg så är det bra att satsa på en medium-dark nyans, dessa ger dig en omedelbar fräsch färg och du behöver oftast bara smörja dig en gång (och sedan regelbundet för att uppehålla brännan då).

Ska man välj gel, mousse, lotion eller mist?
Känn dig fram, testa gärna olika! Jag personligen har fastnat för mousse då jag tycker att det är enkelt att få det jämnt, men detta är helt en smaksak.

Grunden är lika viktig som resultatet!
Det många faller på är grunden, innan du smörjer på din BUS. Grunden är nämligen otroligt viktig för att få en jämn och hållbar färg. Hur ska man du göra grunden? Peela, peela och åter peela - detta är nog ingen nyhet för de flesta, och det är det enklaste sättet att få bort torrhet och döda hudceller.

Använd gärna en peeling-handske, t.ex Dirty Works Exfoliating Gloves eller en peeling med korn i, t.ex Apotheke Verbena Sugar Scrub, då vi är lite tåligare på benen. Ska du peela resten av kroppen så var varsam just vid dekolletaget och ska du peela ansiktet så använd en peeling speciellt anpassad för ansiktet t.ex Clarins Gentle Peeling Smooth Away Cream, och använd inte handske i ansiktet.

Kan jag smörja kroppen med kroppslotion innan appliceringen? När du ska applicera din BUS, var då noga med att ha en ren och torr hud (och som nämnt ovan, skrubbad). Vissa partier såsom armbågar, knän och vrister kan dra åt sig lite extra av färgen då man kan vara lite torrare på dessa partier, ett bra tips är då att lätt smörja dessa områden med en kroppslotion innan du applicerar din brun utan sol.

Ska man använda handske eller inte?
Detta är också en smaksak och beroende på vilken produkt man använder. Vissa brun-utan-sol-produkter har en tendens att gärna sätta sig på handflator och mellan fingrarna snabbt, medan andra lätt går att tvätta bort med tvål och vatten. En applikatorhandske är annars väldig bra och du får ett jämnt och fint resultat. Den suger dock tills sig lite av färgen, vilket gör att den blir fläckig och kan behöva tvättas ibland. Då kan man skölja den under ljummet vatten med lite tvål eller ansiktsrengöring och låta den självtorka, gärna hängande.

Hur applicerar jag brun utan sol?
En rekommendation är att börja med ansiktet, oavsett om du har en speciell bus anpassad enbart för ansiktet eller om du har en som passar både för kropp och ansikte, så är det alltid bäst att börja med rena och fräscha händer vid ansiktsområdet och halsen. Arbeta med små cirkulära rörelser så att du ser/känner att du applicerar överallt. Använd inte en BUS som enbart är anpassad för kroppen till ansiktet, detta då formulan oftast är annorlunda och huden i ansiktet är känsligare än på kroppen.

När det gäller kroppen är ett bra tips att börja uppifrån och sedan arbeta sig nedåt, och avsluta med underben och fötter. Detta är mer hygieniskt och ett lätt sätt att hålla koll på var du smort in dig, så ingenting missas. Arbeta även här med cirkulära rörelser och arbeta in produkten väl.

Perfekt glöd med bara ben till klänning eller kjol!
Vill du ha det där lilla extra när du fått till din fina bruna färg är det riktigt snyggt med något som sätter lite glow på huden. En skimrande kräm, olja eller ett bronzingpuder ger en fin finish och finns i många olika former för att passa oss alla. Några produkter som ger fantastisk lyster och glöd, och som blivit väldigt populära är Manasimakeup® Lyster Cream Bronzer, Gleam Body Radiance, Gleam Radiant Dust, Vita Liberata Capture the Light Opaque Illuminating Skin Finish och the Balm Betty-Lou Manizer.

Hur underhåller jag min snygga färg på bästa sätt?
Precis som när man vistats i solen och fått en solkysst nyans är det viktigt att återfukta huden för att den ska hålla sig mjuk och smidig, annars är det lätt att färgen blir lite tråkig och bleknar lättare. Smörj in huden varje dag med en bra, återfuktande kroppslotion, body butter eller body cream, beroende på vad du tycker bäst om. Använd sedan din brun utan sol med jämna mellanrum för att hålla din solbruna färg fräsch, och peela huden 1-2 gånger i veckan.

Lycka till!

Linn M, Hudterapeut testar!

 • Madame La La Self Tan Mousse (Lyx)
  Doft: En behaglig doft från applicering och under tiden tills du duschar av överflödig färg.
  Applicering: Väldigt lätt att applicera, den är väldigt dryg så det behövs inte mycket produkt och färgen syns direkt vilket gör det enkelt att se vart man kan ha missat.
  Resultat: Vid appliceringen kan färgen se grå ut vilket kan lura ögat lite, men resultatet blir sedan en varm, djup, gyllenbrun nyans, verkligen jättefin! Använd gärna en handske, t.ex Cocoa Brown Pink Tanning Mitt, då den färgar händerna snabbt.

 • Cocoa Brown 1 Hour Tan (Budget)
  Doft: Riktigt god doft!
  Applicering: En av de enklaste BUS-produkterna jag haft att applicera, formulan är lik en hårmousse i sin konsistens och väldigt dryg vilket gör att du inte behöver så mycket produkt för varje kroppsdel. Den är färgad så du ser var du har smort in dig, den torkar nästan direkt vilket gör det smidigt att ta på sig kläder ganska snabbt. Ett stort plus är att den inte färgar av sig så mycket.
  Resultat: En fräsch solbrun färg som sitter länge!

 • Million Dollar Tan Tan Icon Sunless Tanning Solution (Medium)
  Doft: En helt okej doft.
  Applicering: Lite svårare att applicera än en mousse. Den sprayas direkt på kroppen och sedan kan man smörja ut resten med handen eller handske. Färgen syns direkt och torkar rätt så snabbt.
  Resultat: En jättefin nyans, men kan färga av sig ganska lätt.

 • Million Dollar Tan Cabana Tan Moisturizing Sunless Tanning Lotion (Medium)
  Doft: Har en lätt doft, helt okej.
  Applicering: Lätt att smörja in och ger en ljus nyans redan vid applicering.
  Resultat: Inte samma djupa resultat som deras spray, men önskar man en lite lättare färg är denna kanon!

 • Vita Liberata Luxury Tan pHenomenal Tan Lotion, Medium (Lyx)
  Doft: Helt okej doft, inget som sätter sig utan doftar just vid applicering.
  Applicering Lite svår att applicera då man behöver lite mer produkt för varje kroppsdel, ett tips kan vara att blanda den med lite av din vanliga kroppslotion.
  Resultat: Ger en riktigt fin nyans!

 • Vita Liberata Luxury Tan pHenomenal Long Lasting Tan Mousse (Lyx)
  Doft: Helt okej doft, inget som sätter sig utan doftar just vid applicering.
  Applicering: Lätt att applicera och ger en rätt så mörk färg direkt, vilket gör att du ser var du smort in dig.
  Resultat: Ger en fin djup färg, men färgar gärna händerna rätt mycket. Handske rekommenderas!

 • James Read Clear Bronzing Mist (Medium)
  Doft: Inte så jättegod doft, men den lättar väldigt snabbt.
  Applicering: Sprayas på kroppen och har ett brett munstycke vilket ger ett jämnt resultat. Den är ofärgad vilket gör den lite svår att se om man råkat missa.
  Resultat: Ger en mjuk och fin solbrun färg!