Gradienter för naglar

2016-06-29

I ett av mina tidigare inlägg här på Eleven.se har ett par läsare visat intresse för en tutorial för gradienter så idag tänkte jag visa hur jag gör dem. Det här sättet att göra gradienter fungerar väldigt bra om man väljer två (eller fler) lack med liknande finishar, t.ex.:

 • Två cremelack
 • Två skimmerlack
 • Två glitterlack
 • Två hololack
Man kan också få rätt bra resultat om man provar att göra en gradient med ett cremelack och ett skimmerlack. Om man ska göra en gradient av glitter över ett cremelack måste man dock göra på ett annat sätt.

Detta behövs för att kunna göra en gradient (förutom bas- och topplack):

 • Två lack i olika färger - ju närmare lacken är varandra färgmässigt desto lättare är det att göra en fin övergång. Stora kontraster kräver mycket mer arbete med övergången. Jag använde OPI - It's in the Cloud och OPI - This cost me a mint.
 • En svamp. Jag brukar klippa en bit av en vanlig kökssvamp till att vara något smalare än mina naglar för att ha större kontroll över gradienten och för att få mindre att göra rent efteråt. Man kan också använda make-up svampar som man antingen behåller som de är eller klipper i liknande storlek som jag har gjort.
Vill man slippa göra rent nagelbanden efteråt så kan man antingen tejpa runt dem eller använda nagelbandskydd som exempelvis Spotless.

 1. Välj ut ett par lack och ta fram en kökssvamp eller liknande för att svampa på gradienten.
 2. Starta med att måla dina naglar med det lack som du har planerat att bära närmast nagelbanden. I mitt fall är detta det vita lacket OPI - It's in the Cloud.
 3. Placera två klickar nagellack bredvid varandra på en pappersbit och hämta färgerna med svampen. Dutta svampen lite upp och ner för att få färgerna att blanda sig på svampen. Detta gör att gradienten blir mjukare på nageln.
 4. Svampa gradienten på nageln. Upprepa detta ett par gånger tills gradienten blir som du vill ha det.
 5. Gör rent nagelbanden ifall det behövs. Detta gör man enklast med en tops som man doppar i nagelborttagningsmedel.
 6. Applicera topplack. Topplacket gör att gradienten blir ännu mjukare än vad den ser ut att vara innan.

Man kan behålla gradienten som den är eller använda den som bas för ytterligare nailarts. Jag valde att göra en accentnagel med rosor över gradienten. Till rosorna använde jag CND Vinylux Be Demure och Lumene - Raspberries. Bladen målade jag med Wet 'n Wild - Miami Spirit.