Rengör du dina borstar ordentligt?

2016-01-15

Att rengöra sina sminkborstar ordentligt och ofta är väldigt viktigt för att hålla smuts och bakterier borta. Man bör rengöra sina borstar minst en gång i veckan, gärna mer, för att hålla dem så fräscha som möjligt. Det är viktigt att tänka på att om man inte rengör dem ordentligt kan användningen av dem ge blemmor, finnar och oren hy. Linn, Site Manager på eleven.se har testat en för henne, ny metod för rengöring av sminkborstar!

Det kan kanske kännas lite jobbigt att rengöra dina borstar så ofta, men, här tänkte jag tipsa om en produkt som underlättar rengöringen, gör processen snabbare och mycket roligare, och dina borstar får en grundlig rengöring - nämligen Sigma Spa Brush Cleaning Mat!

Som en matta, speciellt utformad med 7 olika delar för att man enkelt och effektivt ska kunna rengöra sina borstar och därmed hålla dem fräscha samt förlänga deras livslängd. Då jag samlat på mig en hel del borstar och börjat tycka att den vanliga rengöringsprocessen inte är så rolig tänkte jag att jag måste testa något nytt.

Mitt första intryck

Min första tanke var; ''Åh så fin!'' Den har en stark rosa färg och ett behagligt material. Med sugpropparna på undersidan är den enkel att fästa i handfatet så att den inte glider runt medan du rengör borstarna. Jag köpte min i storleken medium (som enligt Sigma är ca 38.5 cm x 25 cm) men den finns även i small (ca 22.5 cm x 16.5 cm) för mindre handfat.

Nu till själva rengöringen

Jag är nog ett av märket Beautyblenders största fan, jag älskar deras makeupsvampar (i alla storlekar och färger) och deras Beautyblender Blendercleanser Solid är något som alltid finns i mitt badrum.

Jag placerade först ut Sigma Spa Brush Cleaning Mat i handfatet. Jag satte sedan på kranen och skvätte ut lite vatten över hela, bara för att fukta den. Jag började sedan genom att ta en av mina smutsiga borstar och blöta den under rinnande vatten. Jag snurrade sedan borsten lite i Beautyblender Blendercleansed Solid och i cirkulära rörelser drog jag den över delen märkt med ''Wash Face''. Det finns två sidor, en för borstar du använder till ansiktet (t.ex foundation, puder, rouge etc) och en för ögon (dvs. för mindre borstar till t.ex ögonskugga etc.).

Jag satte sedan igång vattnet och drog samma borste upp och ned över delen märkt ''Rinse Face'' för att skölja av eventuella tvålrester. Jag drog den sedan fram och tillbaka över delen märkt ''Refine Face'' för att förfina borsten. Slutligen klämde jag ut resterande vatten ur borsten och la den för att torka.

Att torka borstarna

Ställ inte borstarna med handtaget nedåt, dvs låta dem torka i t.ex ett glas! Detta gör att vattnet som är kvar i borstarna rinner ned i skaftet vilket kan resultera i att limmet som håller borststråna luckras upp och din borste börjar tappa hår. Mitt tips är att rulla ihop en handduk till hälften, och lägg borstarna med borsten nedåt så att vattnet istället rinner ur borstarna, se bilden nedan till vänster.

Till höger om bilden finner ni de smutsiga borstarna (vissa smutsigare än andra), och till vänster rengjorda, fuktiga borstar som väntar på att torka.

Skillnaden

På bilden nedan kan ni se en av borstarna jag rengjorde. Den smutsiga, som jag använt framförallt till contouring, till höger, och samma borste fast rengjord till vänster (den ser lite annorlunda ut tack vare att den är fuktig samt så är bilden tagen ur annan vinkel). Det är som sagt mycket viktigt att rengöra dina borstar och att göra det ofta - inte bara för att hålla bakterier borta för att vara snäll och hygienisk mot din hy eller förlänga borstens livslängd, det är även så mycket skönare och lättare att applicera din makeup med en ren borste. Ni vet den där känslan när du precis köpt en ny sminkborste, den är mjuk och det är så lätt att applicera låt oss säga din rouge med den, och genom att regelbundet rengöra dina borstar med ordentlig rengöring kan du få den känslan av din borste mycket längre.

Glöm inte att rengöra dina sminkborstar (och sminksvampar) ofta!