Mirakelprodukten som ger dig hyn du drömmer om

2019-11-06

Klar hy, full av glow och helt utan blemmor! Låter det bra? Det är enklare än du tror att uppnå, och den magiska produkten är bakom är ansiktsolja.

ansiktsolja-nlbu.jpg

Olja i ansiktet kanske känns konstigt. Men när du väl vant dig vid tanken så är det en fantastisk produkt som passar alla. Det kanske kan låta konstigt om du har en fet hy eller en superkänslig hy, men det finns faktiskt en olja för alla hudtyper och som kommer att göra underverk med din hy. För många med problemhy är olja den magiska produkten som kan göra att dina problem minskar och att din hy blir klarare och får en fin glow. Men det gäller att välja rätt olja till rätt hudtyp för att få rätt resultat. Här guidar vi dig till rätt olja för din hudtyp så att du också kan få fantastisk hy.

Fet hy:

Det kan känns heltokigt att tillföra ytterligare olja till en redan fet hy. Men en ansiktsolja kan faktiskt hjälpa din hy att reglera talgproduktionen så att du kommer att bli mindre oljig. Det finns även olika typer av olja med olika konsistens, en del är till och med så så lätta att de känns mer som ett serum. Har du en fetare hy så får du bästa effekt av din ansiktsolja om du använder den som ett sista steg i din hudvårdsrutin, alltså efter din fuktkräm. Anledningen är att många ansiktskrämer för en fetare hy är lätta och oftast oljefria och man vill att de ingredienserna först ska få sjunka in innan du applicerar olja så att porerna inte täpps igen. När du applicerar oljan som ett sista steg så lägger sden sig som ett skyddande lager som förhindrar att fukten från krämen försvinner.

Satsa på de här oljorna:

Jojobaolja: En lätt olja som hjälper till att reglera talgproduktionen så att du blir mindre blank.

Druvkärneolja: Passar bäst för en väldigt fet hy. Hjälper till att matta ner hyn. 

Prova gärna: M Picaut Precious Oil, Maria Åkerberg Coldpressed Jojoba Oil

olja1.jpg

Torr hy:

Kanske den hudtyp där man tänker att en olja är perfekt för att motverka torra partier. Men som när det ofta är inom hudvård så är det inte så enkelt. Vissa oljor är lättare och andra mer näringsrika. För dig mer torr hud så är en mer näringsrik olja det bästa alternativet och den som kommer att ge bäst resultat eftersom den låser in fukt och motverkar irritation och torrhet. 

Blanda 3-5 droppar i din nattkräm och applicera över hela ansiktet och halsen.

Satsa på de här oljorna:

Mandelolja: Väldigt återfuktande olja som är så skonsam att det passar även dig med eksem eller som har väldigt torr hud. Innehåller mycket A-vitamin (precis samma vitamin som retinol kommer från) så att den även jobbar mot fina linjer och motverkar uppkomsten av finnar och blemmor över tid.

Marulaolja: Absorberas av huden väldigt snabbt fast den är väldigt rik och verkar extremt återfuktande.

Prova gärna: Elemis Superfood Facial Oil, The Ordinary 100% Cold-Pressed Virgin Marula Oil

Aknebenägen hy:

Det kan låta motsägelsefullt, men olja är bästa sättet att bli av med finnar och blemmor. De flesta produkter mot akne är fulla av uttorkande ingredienser som irriterar din hy och som dessutom suger ut hudens egna naturliga olja. När din hy är torr och irriterad så kompenserar den med att börja producera ännu mer talg, vilket i sin tur leder till ännu mer finnar och pormaskar. Vilket till slut blir en enda ond spiral. Tillför du istället en olja så behöver inte huden öka sin talgproduktion och finnarna kan läka ut. Kill them with kindness så att säga.

Bästa sättet att få in en ansiktsolja i din rutin utan att förvärra problemen är att först testa på det området där du har som mest utbrott och se vad som händer under ungefär en vecka. Om du inte får fler utbrott så kan du använda olja i hela ansiktet. Använd som sista steget i din hudvårdsrutin.

Satsa på de här oljorna:

Granatäppleolja: Naturligt antibakteriell och antiinflammatorisk olja som är väldigt lätt i konsistensen och därför inte klibbig på huden.

Nyponolja: Nu tar vi fram det tunga artilleriet för irriterad, röd och inflammerad hud. Den här olja återfuktar huden på djupet samtidigt som aminosyrorna hjälper till att bleka akneärr och ta bort rödhter. 

Prova gärna: The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil, Huxley Oil Essence

olja2.jpg

Normal hy:

Du är inte torr, du är inte fet, du är inte känslig och har inte problem med finnar? Grattis, då har du normal hy! Det innebär att du inte har några direkta problem att jobba med heller, men lite glow kan ju inte skada?

Blanda in 2-3 droppar olja i din nattkräm, svårare än så behöver det inte vara.

Satsa på de här oljorna:

Arganolja: Rik olja som snabbt absorberas av huden. Innehåller E-vitamin som är en antioxidant som motverkar hudskador, pigmentfläckar och fina linjer.

Retinolojor: Kanske inte direkt en typ av olja, men har du normal hy så kommer du att se fina resultat av den här ”oljan”. Du får en jämnare hudton och hudyta samtidigt som din hy blir återfuktad utan att din hy blir irriterad. Appliceras efter din hudkräm varannan natt.

Prova gärna: Akademikliniken Skincare Pure Retin Oil, The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil

Känslig hy:

Har du känslig hy så behöver du en olja som skyddar hudbarriärerna samtidigt som den är lugnande och närande. Det innebär att oljan inte får innehålla några essentiella oljor som lätt irriterar huden. För att vara på säkra sidan testa först på en liten yta och vänta 24 timmar. Om du inte får någon reaktion så kan du inkludera en ansiktsolja i din hudvårdsrutin både på morgonen och kvällen. 

Satsa på den här oljorna:

Moringaolja: Olja som är fullpackad med antioxidanter och fettsyror samtidigt som den är antiinflammatorisk. Med andra ord perfekt för att skydda huden, reparera torra och skadade hudbarriärer och lugna irriterad hy. Den är lätt i konsistensen samtidigt som den är väldigt återfuktande.

Squalan: Squalan utvinns ur bland annat oliver och sockerrör och är ett mjukgörande ämne som hjälper huden behålla fukten, utan att göra huden fet eller oljig. Den perfekta kombinationen för en hy som både är känslig och aknebenägen.

Prova gärna: The Ordinary 100% Plant Derived Squalane, Peter Thomas Roth Oilless Oil 

olja3.jpg