Grunda med primer

2011-08-10

Det är kanske inte mer än fem, sex år sen jag upptäckte hur smart det är med primers, men sen dess lägger jag inte en ögonmakeup utan. Jag tror att du kommer bli lika såld som jag, men först ska vi reda ut begreppen lite. Idag pratar vi om primer för ögonlocken, jag kommer att tipsa om baser av olika slag, hur man använder dem och när de olika varianterna passar bäst.

Vi börjar med att skilja på primers som är till för att skydda ögonskuggan från att börja creasa (glida av och lägga sig i vecken) och dem som främst är till för att få lösa skuggor att fästa på ögonlocken och ge färgintensitet.

Det är inte ovanligt att ögonlocken blir lite svettiga under dagen, har du inget mellan huden och ögonskuggan så blir den såklart fuktig och försvinner, grynar sig eller lägger sig i globlinjen efter ett tag. En primer fungerar som en skyddande barriär och förlänger hållbarheten på din ögonmakeup med åtskilliga timmar.

Denna typ av primer är ofta hudfärgad, har en krämig konsistens som stryks tunt på ögonlocken och får gärna "sätta sig" med lite transparent puder över. Ögonskuggan får en slät och len yta att appliceras på.

Är du främst ute efter att ge ögonskuggan ett bra fäste och färgen en extra skjuts så är det en annan typ av primer du ska leta efter, du vill ha något som inte torkar till helt utan är krämig eller har en listrig/ruggad finish som lösa pigment kan bita fast i. Det finns massor att välja på! Du kan använda en primer som tagits fram för ändamålet - t ex Too Faced Shadow Insurance Glitter Glue - eller varför inte testa en mjuk kajalpenna eller krämögonskugga som bas.

Denna typ av bas kan läggas ovanpå en "skyddande" om du är ute efter både hållbarhet och färgintensitet.

Eleven har ett stort utbud av primers att botanisera bland, bara att välja och vraka utifrån behov. Jag gillar att grunda med Too Faced Shadow Insurance Anti Crease Eye Shadow Primer som håller min ögonmakeup snygg och fräsch tills jag tvättar av den. Jag kombinerar den gärna med NYX krämiga Jumbo Eyeshadow Pencil som både fäster bra och ger en extra boost åt färg och skimmer.

/ Helena - LipGloss Bitch