Våra vanligaste hudtyper - Del 3: Torr hy

2015-02-25

  • Vad är orsaken bakom torr och flagande hud?
     - När man har torr hy kan man känna en stramande känsla i huden, man kanske flagnar eller har dåligt med lyster. En torr hy har mindre produktion av talg, vilket är hudens egna smörjmedel. När man producerar för lite talg resulterar det i en torr och kanske rentav fnasig hud. Man har oftast små porer och kan känna just den där stramande känslan efter rengöring. Oftast upplever man sig torr på de ställen där vi har minst av talgkörtlar, t.ex armbågar, knän, magen, kinder och runt ögonen.

    En mogen hy blir lättare torr då vi med tiden får en mindre mängd lipider (lätta, essentiella fetter) i hudens allra yttersta lager, hornlagret. Mycket av hudens torrhet kommer dock från solexponering, klimat och andra påfrestningar i vår dagliga miljö - därför är det alltid viktigt att återfukta och skydda huden!

  • Hur kan man behandla en torr hud?
     - Självklart vill vi ge vår hud fukt, vare sig den är torr eller fet. Men när vi ska hjälpa torr hy behöver vi andra produkter än vid en fet hy, en rikare kräm med lite mer näring för att smörja huden och göra den lätt samt smidig igen. Våra hudvårdsrutiner är alltid viktiga vare sig hudtyp och en peeling är bra om du är torr då du får bort torr hud samt sätter igång cirkulationen för lyster. En peeling hjälper även till att göra så att krämer och serum absorberas lättare och ger huden den näring den behöver.

    Att dricka mycket vatten och att försöka få i sig en varierad kost för alla våra essentiella fettsyror och vitaminer är ett stort plus för vår hud. Försök även att se till så din dagliga inomhusmiljö inte är för torr, och ha gärna ett återfuktande ansiktsspray, t.ex Sensai Cellular Performance Hydrachange Mist som är min egna favorit, på skrivbordet om du exempelvis sitter framför en dataskärm en längre tid för att ge huden lite extra fukt. När det är riktigt kallt väder är det bra att skydda huden med en kraftigare mjukgörare.